czwartek, 12 stycznia 2012

Przepis na gofry

Gofry
Długo poszukiwałam idealnego przepisu na gofry, te które testowałam do końca mnie nie satysfakcjonowały, raz ciasto było za suche, innym razem się rozpadało…Aż pewnego dnia natknęłam się na cudowny przepis. Lekko go zmodyfikowałam, ale ciasto wychodzi naprawdę super, jest jeszcze lepsze niż z budki z goframi :) Wbrew pozorom nie jest to trudne, może troszkę pracochłonne, ale naprawdę się opłaca!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ opakowania cukru waniliowego
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki wody
- 0, 5 szklanki oleju
- 8 kropli olejku waniliowego
- 2 jaja
- sól
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do całkiem sporej miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zwykły cukier, mleko, wodę i wszystko mieszamy mikserem. Do miski dodajemy żółtka jaj, olej i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olejek i szczyptę soli, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, po czym dodajemy je po trochu do miski z ciastem i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję i musi być dość gęste.
Nagrzewamy gofrownicę, bierzemy kawałek papieru ręcznikowego, na niego nabieramy trochę masła i smarujemy całą gofrownicę. Następnie dużą łyżką nakładamy na nią ciasto, rozprowadzamy je po całej gofrownicy, tak aby wszystko było pokryte ciastem. Pieczemy parę minut. I wyjmujemy.
Gofry można jeść z cukrem pudrem, powidłami, dżemem, marmoladą różaną, śmietaną, malinami, nutellą, itd. Z czym dusza tylko zapragnie! :)
Dodatkowa rada: wcześniej można przez parę minut lekko podgrzać piekarnik i go wyłączyć. Gotowe gofry można układać na kratce w piekarniku żeby odparowały i za szybko nie wystygły przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz