wtorek, 24 stycznia 2012

Kalafiorki panierowane

Kalafiorki panierowane
Uwielbiam kalafior i mogłabym jeść go przez cały rok. Przygotowuję go pod róznymi postaciami i oto jedna z nich.
Składniki:
- kalafior
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Wykonanie
Kalafior czyścimy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 15 min. W międzyczasie wstawiamy garnek z osoloną wodą i zagotowujemy. Kalafior dzielimy na różyczki i podgotowujemy, ale nie za mocno alby kalafior nie był za miękki. Podgotowane różyczki moczymy w roztrzepanych jajkach z dodatkiem pieprzu, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Kalafiorki podajemy z surówkami, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz