wtorek, 10 stycznia 2012

Przepis na faworki vel chruściki



Jest to najlepszy przepis na faworki jaki kiedykolwiek miałam. Sprawia, że są one długo świeże i chrupkie :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny np. Kasia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajo plus 3 żółtka jaj
- ok 1 szklanki śmietany 18% gęstej ukwaszanej
- 1 łyżka stołowa spirytusu lub wódki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie:
Margarynę siekamy drobno nożem. Następnie wszystkie składniki, poza cukrem pudrem, wkładamy do dużej misy, bądź na stolnice i zagniatamy je na jednolitą masę (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego). Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 1 mm. Kroimy je na paski o szerokości 1-2 cm i długości ok. 8 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż przez środek i jedną końcówkę ciasta przekładamy przez "dziurkę", tak aby powstał supełek. Tak przygotowane faworki wrzucamy na dużą ilość rozgrzanego oleju i smażymy je po obu stronach na złoty kolor. Po smażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, jak przestygną posypujemy cukrem pudrem. I gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz