sobota, 7 stycznia 2012

Kilka ważnych porad


Pryskający olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał Nam z patelni, dobrze jest posypać go szczyptą soli.

Sól w solniczce
Aby sól Nam nie zwilgotniała, czy też aby nie potworzyły się grudy, musimy na dno solniczki wsypać odrobinę mąki ziemniaczanej lub po prostu wkładamy do niej kilka ziarenek ryżu ponieważ wchłania on wodę.

Sztućce ze stali nierdzewnej
Aby nie zostawały na nich smugi należy włożyć je na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe.

Zamrażanie
Jedzenie zamrażamy tak szybko, jak tylko się da, ponieważ tylko wtedy produkty zachowają najwięcej wartości odżywczych. Należy pamiętać, że rozmrożonych produktów nie można zamrażać po raz drugi.
Torebki i pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z materiałów do tego przeznaczonych.
Czas przechowywania w zamrażalce zależy od rodzaju produktu:
- ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta –  do 6 miesięcy;
- sery, drób, mięso – 8 miesięcy
- warzywa i owoce – 12 miesięcy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz