niedziela, 15 stycznia 2012

Przepis na zapiekankę z tortellini

Zapiekanka z makaronu tortellini
Idąc gdzieś do restauracji czy pizzerii przeważnie zamawiam te same dania, chyba głównie z ostrożności, aby ciężko zarobione pieniążki nie wywalić w błoto i oczywiście żeby się porządnie najeść :) Jednak podczas którejś randki z moim facetem w pizzerii, postanowiłam "zaszaleć" i zamówiłam coś innego, a mianowicie pyyyszną zapiekankę. Poniżej podaję przepis.
Składniki:
- 2 opakowania makaronu tortellini, jedno z serem, drugie z grzybami, może być również z szynką
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 30 dag sera do starcia
- śmietanka 18%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie obieramy cebulę i sparzone pieczarki, następnie kroimy je w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę do zarumienienia. Pieczarki również smażymy i łączymy z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę rozrabiamy z 0,5 szklanki przegotowanej wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron tortellini po odcedzeniu przekładamy do nasmarowanego tłuszczem dużego naczynia żaroodpornego warstwami: makaron, farsz pieczarkowo-cebulowy, ser, sos śmietanowy. Powinny nam wyjść przynajmniej 2-3 warstwy. Całość zapiekamy w temp. 180 stopni ok. 30 min, ser musi się roztopić, a sos śmietanowy lekko „bulgotać”. I gotowe!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz