czwartek, 5 stycznia 2012

Pomysły na śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, pobudza nas do działania i zwiększa koncentrację. Właśnie z tych powodów powinno być ono konkretne. Wielu dietetyków twierdzi, że najczęściej popełnianym błędem przez osoby odchudzające się, to unikanie tego ważnego posiłku. Właśnie ten błąd między innymi doprowadza nas do otyłości, gdyż częściej czujemy potrzebę podjadania między posiłkami.
Poniżej podaję kilka przepisów na śniadanie, które sprawi, że miło rozpoczniemy dzień.

Omlet jajeczny
(dla 1 osoby)
Składniki:
- 2 jaja
- masło
- mała cebula
- szczypior
- kawałek jakiejś kiełbaski
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jaja roztrzepujemy w miseczce, niektórzy dodają do nich trochę mleka, ja wolę odrobinę schłodzonej wody przegotowanej ok. 1 łyżeczki od herbaty - bo wtedy tak nie czuć mleka, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy cebulę i kiełbaskę, które drobno kroimy. Na małej patelni, ważne aby była
z powłoką nieprzywierającą, roztapiamy trochę masła i smażymy cebulkę z kiełbaską. Wsypujemy pokrojony szczypiorek, wszystkie składniki mieszamy tak aby rozłożyły się na całej patelni i po ok minucie wylewamy jaja na patelnie, tak aby także rozlały się po całej jej powierzchni. Smażymy omlet
( tak aby się cały ściął) z jednej strony na złoty kolor, jeśli się juz zarumieni trzeba omlet przerzucić na drugą stronę. Ja robię to w taki sposób: biorę duży talerz w jedną rękę w drugiej trzymam patelnie, przykrywam talerzem patelnie i przewracam ją do „góry nogami”. W ten sposób omlet znajdzie się na talerzu i z tego talerza trzeba z powrotem go zrzucić na patelnię, żeby usmażyła się druga strona naszego dania. Ponownie smażymy na złoty kolor, przekładamy na talerz i gotowe! :)
Smacznego!

Jajecznica na boczku


Mistrzami w przyrządzaniu jajecznicy są mój facet i mój tato. Ja w swoim 28 letnim życiu robiłam ją kilka razy, ale moja nigdy nie była tak dobra jak ich. Podam zatem przepis z podpatrywania mistrzów przy pracy :)
Składniki
(dla 2 osób)
- 6-7 jaj
- mała cebula
- szczypiorek
- niewielki kawałek boczku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Najpierw stapiamy pokrojony w kostkę boczek na patelni z odrobiną masła. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, i wrzucamy do boczku - lekko podsmażamy. Do miseczki lub głębokiego talerza wbijamy jaja i roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kroimy szczypior i wrzucamy do patelni chwilę smażymy po czym wlewamy jaja i cały czas mieszamy. Smażymy do porządnego ścięcia się jaj. Trzeba być ostrożnym gdyż jaja szybko się ścinają. I gotowe! :)
Smacznego!

Tosty francuskie inaczej chlebki smażone z jajkiem
Z tą potrawą spotkałam się po raz pierwszy mając 11 lat. Byłam wówczas na wakacjach u kuzynki. Ciocia dwoiła się i troiła żebyśmy w ogóle coś jadły (ponieważ nigdy nie miałyśmy na to czasu) no i któregoś dnia zaserwowała nam pyszne i proste śniadanko, którym byłyśmy wręcz zachwycone!
Składniki:
- 3 jaja
- kromki pieczywa z poprzedniego dnia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jaja wbijamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem, dodajemy odrobinę wody (niektórzy dodają mleko) aby lepiej jaja się rozprowadziły. Następnie kromki pieczywa maczamy z każdej strony w roztrzepanych jajach i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Smażymy po parę min. Z każdej strony do uzyskania brązowo złotego koloru. Tak przyrządzone chlebki można jeść także z serem i pomidorkiem. I gotowe!
Smacznego!

Grzanki z piekarnika
Takie pyszne grzanki podała mi na śniadanie bratowa podczas jednego z  moich urlopów. Codziennie mieliśmy dużo miejsc do zwiedzania, wiec śniadanie musiało być solidne syte , aby mieć na to siły J
Składniki
- chleb tostowy, lub zwykły, może też być bułka paryska - jak kto woli
- pieczarki
- cebula
- sól
- pieprz
- masełko do smarowania
- ser najlepiej cheddar
Wykonanie:
Obrane pieczarki sparzamy wrzątkiem parę minut, następnie odlewamy wodę i smażymy je z odrobiną masła lub oleju. Cebulę obieramy i kroimy dość drobno i szklimy na patelni. Oba składnikami mieszamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi do farszu można dodać granulowany czosnek. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser. Kromki pieczywa smarujemy cienko masłem, możemy dodatkowo je lekko posypać przyprawą do grzanek, nakładamy na każdą kromkę pieczywa nasz farsz i na końcu posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Grzanki układamy na posmarowanej masłem blaszce i zapiekamy parę minut, ok. 10 w moim piekarniku. Tak żeby ser się stopił a chlebek zarumienił. I gotowe! 
Smacznego!

Grzanki na słodko
Jest to bardzo prosty przepis aby przyrządzić nietuzinkowe śniadanie na słodko, które zachwyci domowników.
Składniki:
- chleb tostowy
- zmielony twaróg półtłusty
- cynamon
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Chleb tostowy pieczemy w tosterze. Ilość twarogu zależy od ilości tostów jakie chcemy przyrządzić, a potem zjeść J powiedzmy, że dla dwóch osób jedna kostka twarogu wystarczy. Mieszamy twaróg z cukrem waniliowym i cynamonem do smaku- wedle uznania. Należy pamiętać aby nie przesadzić z przyprawianiem. Można też dorzucić rodzynki jeśli ktoś lubi. Twaróg dodatkowo mieszamy z odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki. Nakładamy po trochu na ciepłe tosty i gotowe! 
Smacznego!

Tosty bądź jak kto woli sandwiche
Pierwszy raz spotkałam się z tego typu ciepłymi kanapkami będąc w podstawówce na urodzinach koleżanki, wiec to było kawał czasu temu. Do przygotowania tych niezwykle prostych kanapek potrzebny będzie nam sandwich i do roboty :)
- chleb (tostowy, razowy, biały – jak kto woli)
- masełko do smarowania
- liście sałaty
- ser żółty
- dowolna wędlina
- pomidor
-jajko na twardo
- ogórek konserwowy
Wykonanie:
Smarujemy kromki chleba masłem, kładziemy liście sałaty, wędlinę, żółty ser, pomidor, plastry jajka i plastry ogórka. Przykrywamy to drugą kromką chleba i kładziemy do nagrzanego sandwicha. Pieczemy parę minut. Ja upieczone kanapki na koniec smaruję keczupem lub sosem hamburgerowym. I gotowe!
Smacznego!

Serek biały z dodatkami


Jest to danie dobre dla osób, które potrzebują białka, np. po ćwiczeniach na siłowni. Żeby nie było nudne i mdłe dodajemy warzywka.
Składniki
- kostka zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego/ wersja ligt serek wiejski
- cebula
- szczypior
- rzodkiewka
- sól
- pieprz
Wykonanie
Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy go widelcem. Cebulę obieramy, kroimy bardzo drobno. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypior płuczemy i kroimy. Do miski z twarogiem dodajemy pokrojone warzywa, dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, mieszamy i gotowe!
Smacznego!

Naleśniki
Jest to danie popisowe mojego faceta. Jeśli na śniadaniu ma pojawić się jajecznica czy naleśniki, to wówczas on przejmuje pałeczkę w kuchni :)
Składniki:
- 2 – 3 szklanki mąki przesianej przez sito
- 1 żółtko z jajka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- olej lub masło roślinne do smażenia
Wykonanie
Do miski wbijamy żółtko z jajka, szczyptę soli, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju po to aby ciasto nie przywierało do patelni, wodę mineralną, 2 łyżeczki cukru pudru i mieszamy -  możemy to robić mikserem. Ciasto musi mieć jednolitą, oleistą konsystencję. Na patelnię z odrobiną oleju lub masła wylewamy po trochu ciasta- tak aby przykryło całe dno i smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. I gotowe! U nas w domu naleśniki się jada z czym dusza zapragnie, z marmoladą, powidłami, dżemem, nutellą, twarogiem, malinami, bananami, itd. Ja uwielbiam posmarować je twarogiem rozrobionym z serkiem Danio, zawinąć w rulon i na wierzchu posmarować je nutellą i bitą śmietaną, pycha!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz