piątek, 6 stycznia 2012

Pomysły na kolacje

Parówki w cieście francuskim
Jest to pomysł na szybkie i proste danie do podania na ciepło, w razie niezapowiedzianych gości. Muszę przyznać, że naszym zawsze to smakuje.
Składniki:
- opakowanie cienkich parówek np. Berlinki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- żółty ser
Wykonanie:
Parówki wrzucamy do zagotowanej wody, tak na ok. 2 min. Wyjmujemy i ściągamy z nich folię. Parówki możemy naciąć i włożyć w to nacięcie paski żółtego sera. Rozwijamy ciasto francuskie – ja kupuje najczęściej je w biedronce, i przy jednym brzegu ciasta kładziemy parówki, po czym zawijamy je w ciasto, tak na ok. 2 -3 razy. Powinien powstać rulonik z parówkami w środku. Odcinamy nożem pozostałą część ciasta i powtarzamy te same czynności do momentu Az skończą się parówki lub ciasto. Rulony przecinamy w mniejsze kawałki, tak aby jedną parówkę podzielić na dwie lub trzy części. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż ciasto się ładnie zabrązowi, czyli ok. 15 min-20 min. I Gotowe!
Smacznego!

Spaghetti 


Jest to fantastyczny pomysł na romantyczną kolację we dwoje przy lampce wina. Ja osobiście bardzo uwielbiam tą potrawę i mogłabym ją jeść co drugi dzień :)
Składniki
- makaron spaghetti
- pomidory w puszcze
- cebula
- pikantny keczup
- koncentrat pomidorowy
- 30-50 dag mięsa mielonego
- olej do smażenia
- przyprawy: bazylia oregano
- mielony czosnek
- mielona papryka 
- sól i pieprz
- ser do starcia
Wykonanie:
Do garnka ze wrzącą i osoloną wodą wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie do rozgrzanego tłuszczem rondla wrzucamy mięsko mielone i smażymy je ok. 10-15 min, co chwilę mieszając, tak aby się nie przypaliło. Do mięska wrzucamy pokrojoną cebulkę i dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Trochę podlewamy wodą. Dodajemy 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
i pomidory z puszki razem z sosem. Mieszamy i dusimy parę minut. Dodajemy 5 łyżek stołowych keczupu, mieszamy, dusimy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy przyprawami i czosnkiem do smaku. Jeśli sos jest za bardzo kwaskowy możemy dodać 1 łyżeczkę cukru. Odcedzony makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem. I gotowe!
Smacznego!

Jaja w majonezie
Jest to dobry pomysł na kolację, kiedy za wiele nie mamy w lodówce, a chcemy się najeść do syta.
Składniki:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- majonez
- pieprz
- mielona papryka
- szczypior
Wykonanie:
Jaja obieramy i przekrajamy wzdłuż na pół. Na każdej połowie jaja nakładamy łyżeczkę majonezu i posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem, pieprzem lub papryką. Takie jaja najlepiej smakują z pieczywem. I Gotowe.
Smacznego!

Jaja faszerowane
U nas to danie podawane jest najczęściej podczas kolacji wigilijnej, ale myślę że każda inna okazja też będzie dobra :)
Składniki:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- nieduży kawałek ryby wędzonej
- majonez
- pieprz
Wykonanie:
Jaja obieramy i przekrajamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki jaja wydrążamy żółtka do miseczki i rozdrabniamy je. Do żółtek dodajemy rozdrobnioną rybkę wędzoną- uważamy aby nie było ości, dodajemy trochę majonezu i mieszamy, tak aby powstał jednolity farsz, doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na każdą połówkę wydrążonego jaja. I gotowe!
Smacznego!

Leczo
To danie na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. Jest bardzo sycące, smaczne i przede wszystkim dość tanie. Składniki są dostępne okrągły rok więc nie ma przeszkód, aby je jeść we wszystkich sezonach :)
Składniki na leczo
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 1 marchewka
- obrane pomidory w puszce
- 3 cebule
- 50 dag pieczarek
- 40 dag kiełbaski śląskiej lub zwyczajnej
- 2 kostki czosnku Knorra
- koncentrat pomidorowy
- olej
- pieprz
- sól
- mielona papryka
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i sparzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na łyżce oleju. Kiełbasę, jeśli ma folię obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Pokrojone w plasterki pieczarki, także smażymy parę minut na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy ok. 10 min. Papryki przekrajamy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i smażymy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, pomidory wraz z sosem z puszki i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 min. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku. Leczo można podawać nie tylko z pieczywem ale i makaronem, ryżem czy kaszą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz