wtorek, 27 marca 2012

Zupy

Zupa ogórkowa
Składniki:
-0,5 kg ogórków kiszonych
- 0,5 szklanki soku z ogórków, zalewy ze słoika
- nieduża porcja rosołowa z kury lub 2 skrzydełka
- 5 dużych ziemniaków
- 2,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek pietruszka i selera
- sól, pieprz
- śmietana
- ewentualnie kostka rosołowa
Wykonanie:
Wstawiamy garnek z wodą na gaz, dodajemy umytą porcję rosołową i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy powstały szum. Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, można też kupić włoszczyznę mrożoną. Do garnka z wodą wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz włoszczyznę i gotujemy do czasu aż warzywa będą pół miękkie. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już na wpół miękkie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki kiszone oraz zalewę w ogórków. Zupę gotujemy jeszcze ok. 10 min i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy ją zabielić śmietaną, to wówczas do osobnego kubka wlewamy trochę zupy i rozrabiamy ją ze śmietaną energicznie mieszając. Ilość wedle uznania. Następnie wlewamy ją do zupy cały czas mieszając.
I gotowe!
Smacznego!

Krupnik
Składniki:
- 2,5 litra wody
- skrzydełka z kurczaka lub korpus
- 6 dużych ziemniaków
- 2-3 marchewki
- mały kawałeczek selera
- 1 pietruszka
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wstawiamy garnek z wodą na gaz, dodajemy umyte skrzydełka lub korpus. Zagotowujemy wywar i zbieramy powstały szum. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar ok 15 min i dodajemy pokrojony w kostkę seler, marchew i pokrojoną w plasterki pietruszkę. Gotujemy wszystko ok 10 min. W międzyczasie płuczemy kilkukrotnie kaszę i dodajemy ją do garnka. Po okołu 10 min dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy naszą zupkę do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać również odrobinę maggi.
I gotowe!
Smacznego!