środa, 15 lutego 2012

Kotlety jarskie

Kotlety ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, mogą być z poprzedniego dnia
- ok 10 dag mąki
- 2 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
- przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia
- bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki ugniatamy ręcznie ugniatarką lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wkładamy je do sporej miski i wbijamy jajka. Dodajemy mąkę, ilość jej zależy od tego ile mamy ziemniaków, musimy dodać jej tyle, aby powstała masa, z której da się uformować średniej wielkości kotlety. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy ją do naszej masy, doprawiamy przyprawami do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. I gotowe! Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym, surówkami, buraczkami czy ogórkami konserwowymi.

Kotlety jajeczne
Składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Wrzucamy je do miski i dodajemy szczypiorek i usmażoną, drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz trochę vegety - do smaku. Wyrabiamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni z oby stron na złoty kolor. I gotowe!

Smacznego! :)